siblogo

Verleg je grenzen bij SIB-Leiden.

Borrels. Inhoud. Reizen. Waarom kiezen?

SIB brengt de wereld naar jou en jou door de wereld.

SIB-Leiden is al 74 jaar de vereniging die de Leidse student de wereld laat zien en de wereld naar de student brengt. Natuurlijk, je borrelt elke week en krijgt zo fantastische vrienden voor het leven. Maar SIB gaat verder dan dat: zo gaan bij SIB al 20 jaar studenten in gesprek met diplomaten uit meer dan 60 landen op de beroemde Japanse Tafeltjes Avond. Verder reist de SIB elk jaar af naar bijzondere bestemmingen om op exclusieve plekken te komen: de Nederlandse ambassade in Moskou, de Verenigde Naties in New York, vredesorganisaties in Jeruzalem of naar Heineken in Singapore, om maar wat te noemen.

SIB-Leden komen overal terecht: Van Afrika tot in Amerika, van Dubai tot Tokio. Het veroveren van de wereld begint in je studententijd, nergens anders dan bij SIB-Leiden.

Benieuwd naar verhalen van leden? Lees deze in de SIB-stories!

Ontdek alle mogelijkheden van SIB.

LEZINGEN

Colleges en theorie zijn natuurlijk belangrijk, maar je studententijd wordt een stuk interessanter met lezingen van mensen uit de praktijk. SIB organiseert elke maand ongeveer twee inhoudelijke activiteiten: lezingen, Q&A’s, debatten, et cetera. Actuele thema’s staan centraal, maar de oriëntatie is breed: dit jaar alleen al zijn kamerleden, professoren, diplomaten, politieke jongeren, directeuren, schrijvers en diverse experts de revue gepasseerd. Geen vereniging biedt zo’n veelzijdig scala aan bijzondere sprekers!

GEZELLIGHEID

Elke woensdag borrelen we op onze borrellocatie, Breehuys 16. Daarnaast zijn er regelmatig feesten, thema-avonden en disputenborrels. Ga bij één van de vijf disputen – Heugh!, Imperium, Via Viator, POOK en Artemis -, ieder eigenzinnig in hun karakter en activiteiten. Ook kan elk lid zich aansluiten bij een genootschap, een groep leden met een gedeelde interesse in bijvoorbeeld films of het organiseren van een biercantus. Elk jaar vind er ook een landelijk en groots gala plaats!

REIZEN

SIB-Leiden reist verder dan de gemiddelde studentenvereniging: de Winterreis brengt je naar een bestemming binnen of nabij Europa, zoals Boedapest, Moskou of Tel Aviv. De Zomerreis gaat naar alle uithoeken van de wereld – Zuid-Korea, Armenië, Singapore, Tanzania en de VS zijn enkele bestemmingen afgelopen jaren. Ook staat er jaarlijks een reis naar Brussel op het programma. Voor alle leden is er het Ledenweekend en voor Eerstejaars in het bijzonder is er ook het traditionele Eerstejaarsweekend.

HTA

 Van welke politieke kleur je ook bent, een gesprek met een politicus is altijd een vruchtbare omgeving voor nieuwe inzichten. De HTA is misschien wel het meest gevarieerde politieke evenement voor studenten, want politici van vrijwel alle partijen komen samen met studenten om te speeddaten. In diverse rondes raak je aan de praat met een senator, gemeenteraadslid, burgemeester, Tweede Kamerlid of Europees Parlementariër. Uiteraard is alles bespreekbaar – het is minstens zo interessant om meer te weten te komen over het persoonlijke karakter achter de politicus! Ook op politiek vlak geldt: alles komt samen bij SIB-Leiden.

JTA

Heb jij altijd al met meerdere diplomaten willen netwerken? Dit kan tijdens de jaarlijks terugkerende Japanse Tafeltjes Avond (JTA)! Ieder jaar komen er ruim 50 diplomaten naar Leiden om met ruim 150 studenten te spreken over uiteenlopende onderwerpen. In meerdere rondes kom je te spreken met diplomaten uit allerlei verschillende hoeken van de wereld. In een chique setting leren over het werk en leven van een diplomaat? Dan zit je als student goed bij SIB-Leiden.

AMBASSADES

Hoewel niets een land zelf bezoeken overtreft, is een bezoek aan een diplomatieke vertegenwoordiging van een land in Nederland minstens zo interessant. Dit jaar zijn onder meer de Amerikaanse, Russische, Belgische en Israëlische ambassade bezocht, waarbij SIB-leden de kans kregen om alles te vragen – zowel over de situatie in het land als het persoonlijke leven van de diplomaat. SIB is de enige studentenvereniging in Nederland die je zó dichtbij de Internationale wereld brengt.

DISPUTEN

Disputen zijn groepen binnen de vereniging, bestaande uit leden van meerdere jaren. Elk dispuut heeft zijn eigen unieke karakter en activiteiten. Op dit moment zijn er vijf disputen: Artemis, Imperium, Heugh!, POOK en Via Viator. Wil jij graag wekelijks eten met je dispuut, borrel je graag in de Leidse kroegen of wil je extra reizen met je dispuut? 

GALA

Elk jaar heeft één van de vier SIB-steden (Groningen, Utrecht, Amsterdam en natuurlijk Leiden) de eer om aan het eind van het jaar een groots gala te organiseren voor alle SIB-leden in Nederland. Zie het als een groot chique feest, met onbeperkte bar en iedereen op z’n mooist.

DINEREN

De meeste afspraken in de internationale betrekkingen worden tijdens het dineren besloten. Het is een vruchtbare situatie voor unieke gesprekken. Maar ook in een carrière binnen het bestuurlijke en ondernemende circuit is het leren dineren met andere mensen belangrijk. Onder het concept ‘Aan Tafel Met’ organiseert SIB-Leiden diners met bijzondere gasten. Altijd al willen dineren met een etiquette-expert of ambassadeur? Dit is ook mogelijk bij deze mooie vereniging.

Klaar om de wereld te ontdekken?

Voor nog geen 50 euro per jaar kun je het hele jaar door lid worden van SIB-Leiden.

Tot op de borrel!