Commissies

SIB draait dankzij commissies. Van inhoudelijke tot gezelligheidsactiviteiten, van ledenweekenden tot de Zomerreis en van het lustrum tot de Atlas, het zou allemaal niet mogelijk zijn zonder de commissies die het bestuur ondersteunen. Er zijn vele commissies waar leden hun organisatorische talenten kunnen inzetten voor de vereniging.

Regelmatig is de commissaris Intern op zoek naar mensen die een commissie willen doen. Wil jij meer informatie over een commissie of heb je interesse? Neem contact op met het bestuur tijdens een activiteit, op het hok of stuur een e-mail naar bestuur@sibleiden.nl. Je kan natuurlijk ook meteen een e-mail sturen met je motivatie en welke commissie(s) je graag wilt doen! Voor de meeste commissies is geen ervaring nodig.

Inhoudelijke Commissies

 • Benefietcommissie

  Voorzitter: Max Koonen
  Secretaris: Rick van Gelder
  Penningmeester: Madelief de Ruiter
  Algemeen Lid: Carmen Dieleman, Cas Hoogerheide, Simon Nammensma

  De Benefietcommissie houdt zich bezig met het organiseren van een activiteit voor een goed doel. Het is aan de commissie om te bepalen hoe ze geld willen ophalen en welk goed doel ze hiervoor kiezen. Meer informatie over het benefiet in het algemeen of over de 2020-editie van het benefiet is te vinden bij het kopje Activiteiten –> Inhoudelijk.

 • Commissie Inhoudelijke Activiteiten (CIA)

  Voorzitter: Lotte Rijkschroeff
  Secretaris: Tristan Möhlen
  Algemene leden: Daniël van Huizen, Elias Rutten, Valerie van Zwol, Yedidya de Priester, Zeger Haspels.

  De Commissie Inhoudelijke Activiteiten (CIA) organiseert grotere inhoudelijke activiteiten voor de vereniging. Hierbij kan je denken aan debatten, fora en het symposium. Dit gebeurt in samenwerking met de Commissaris Extern-I. In concreto betekent dit dat zij het thema vaststellen en de stellingen bedenken, alsmede dat de commissie verantwoordelijk is voor het aanschrijven van interessante sprekers voor de activiteiten. Dit is bij uitstek een commissie waar je je belangstelling en nieuwsgierigheid voor de wereld om je heen in kunt uiten.

Gezelligheidscommissies

 • Eerstejaarscommissie

  Voorzitter: Sofia Dobrovitskaya
  Secretaris: Alain Molengraaf
  Penningmeester: Kenzo Nijs
  Algemene leden: Anna Slikker, Amélie Ruit, Madelief de Ruiter.

  De Eerstejaarscommissie is er speciaal om nieuwe leden kennis te laten maken met het commissiewerk. De commissie bestaat alleen uit eerstejaars en is verantwoordelijk voor verschillende kleine activiteiten, zoals SIBterklaas en de Kerstborrel. Deze commissie biedt eerstejaars de uitgelezen kans om hun organisatorische vermogen te ontdekken en kennis te laten maken met het uitgebreide commissiewerk dat de SIB te bieden heeft.

 • EL CID-commissie

  Voorzitter: Anna Slikker
  Secretaris: Anne-Thérèse Hendriks
  Penningmeester: Max van Opstal
  Algemene leden: Madelief de Ruiter, Zohra Beijer, Jesse Hendrickx

  De EL CID-commissie zorgt ervoor dat de SIB tijdens de introductieweek nieuwe leden binnenhaalt en dat alle nieuwe studenten weten waar de SIB voor staat. De belangrijkste taak is natuurlijk het maken van een leuk programma voor de EL CID-week, met diverse activiteiten zoals een grote inhoudelijke activiteit (deze wordt door de CIA verzorgt), leuke thema’s en allerlei borrels. Bij het maken van dit programma is er veel vrijheid waardoor het programma over de jaren veranderd. Het promoten van de SIB op informatiemarkten, het welkom heten van EL CID-deelnemers en andere geïnteresseerden op Breehuys 16 en het inschrijven van nieuwe leden zijn andere zaken waar de commissie zich mee bezig houdt.

 • Introductiecommissie

  Voorzitter: Jeroen Jansen
  Secretaris: Anna Slikker
  Penningmeester: Rens Kluijtmans
  Algemene leden: Amélie Ruit, Willem van Haersolte, Simon Beckers

  De Introductiecommissie heeft de nobele taak om alle vragen te beantwoorden van eerstejaars en ze kennis te laten maken met de SIB, haar leden, haar activiteiten en haar commissies. Dit gebeurt door middel van de Introductieperiode in september en oktober, waarbij de Introductiecommissie verantwoordelijk is voor de organisatie en het verloop van deze periode. Een aantal weken lang worden verschillende activiteiten georganiseerd voor eerstejaars, zoals het eten met de mentorgroep, kennismaking met de verschillende commissies en disputen, een Introductielezing en de inauguratie. Ook organiseert de commissie het jaarlijkse introductieweekend, waar de eerstejaars elkaar nog beter kunnen leren kennen.

 • Ledenweekendcommissie

  Voorzitter: Jesse Hendrickx
  Secretaris: Emma van Eeten
  Penningmeester: Marlon van Beesten
  Algemene leden: Kai van Strien

  De Ledenweekendcommissie organiseert in het voorjaar een weekend voor alle SIB-leden. Tijdens dit weekend staan gezelligheid en ledenbinding centraal. De commissie zorgt ten eerste voor een toplocatie, het liefst zo dicht mogelijk bij het strand of bos, en ten tweede voor geniale activiteiten gedurende het weekend. Voorzien van voldoende drank en eten worden allerlei activiteiten georganiseerd en iedere dag wordt afgesloten met een feest tot in de late uurtjes. Het Ledenweekend vindt normaliter in het voorjaar plaats.

 • Spaßcommissie

  Voorzitter: Rens Kluijtmans
  Secretaris: Simon Beckers
  Penningmeester: Willem van Haersolte
  Algemene Leden: Kenzo Nijs

  Naast alle inhoudelijke activiteiten is er binnen de SIB ook tijd voor ontspanning en gezelligheid. De Spaßcie is de commissie die deze taak op zich heeft genomen. Feesten, filmavonden en borrels, alles is mogelijk! Elk jaar zijn er twee vaste activiteiten die de commissie organiseert. Dit zijn de nieuwjaarsborrel en de barbecue aan het eind van het jaar. Hiernaast organiseert de Spaßcie nog vele andere activiteiten. Een commissie dus die locaties regelt, happen bestelt, kroegen inricht en natuurlijk winkelwagentjes met bier over het Rapenburg sleept.


 • Tapcommissie

  Tappers
  Elke woensdagavond staan leden van de tapcommissie te tappen voor onze leden in het Breehuys. Als lid van de tapcommissie draai je één avond in de paar weken, waardoor je ook vaak genoeg zelf mee kan doen met de borrels. Daarnaast is het altijd gezellig met je medetappers achter de bar en heb je ook veel contact met de SIB-leden die ook graag een praatje komen maken bij de bar. Er zijn twee in- en uitstroommomenten per jaar, namelijk bij de wissel-ALV en de halfjaars-ALV. Uitstromen na een half jaar is bij deze commissie is een optie, maar niet verplicht en tappers die zich willen inzetten worden voor deze commissie worden natuurlijk zeer gewaardeerd, zeker wanneer ze een jaar of zelfs langer tapper willen zijn. Ervaring is niet nodig, maar wel een pré en commissiegnoten helpen je dan met alle liefde om ook een toptapper te worden!

  Hoofdtappers
  Voorzitter
  : Max van Opstal
  Secretaris: Gijs Thissen
  Algemeen lid: Kevin Huijgen, Jeroen Janssen, Luca Brode, Elena Laijan, Denise Rietmeijer, Laurence van Duuren, Bente Gootzen, Zeger Haspels, Lotte Rijkschroeff, Owen de Neef, Simon Nammensma, Lieve Graas, Nienke Staal, Daniëlle Bijl, Marije Jol, Maurits Flikweert, Thomas Koning, Chieljon Tornij, Daniël van Huizen, Daniël Hooimeijer, Gabi Bonte, Zohra Beijer, Anna Slikker, Maaike Makkink, Max van Opstal, Li Zhao, Wouter Ebing, Jibbe Reuver, Max Koonen, Kai van Strien, Madelief de Ruiter, Amélie de Ruit, Tristan Möhlen, Karsten Poels, Eva van Kats, Joep den Teuling, Geert Brugman, Wisse Veldhuizen, Sienna van der Poel, Jonas Stroeven, Anne-Thérèse Hendriks.

  De hoofdtappers zijn de leidinggevende leden van de tapcommissie en houden de commissie draaiende achter de schermen. Elke woensdagavond staat minimaal één van hen ook gezellig mee te tappen en geeft daarnaast ook leiding achter de bar. Om hoofdtapper te worden, moet er een Sociale Hygiëne-toets behaald worden en je bent dan hoofdtapper voor een jaar.

Reiscommissies

 • Brusselcommissie

  Voorzitter: Daniël Mijderwijk
  Secretaris: Simon Beckers
  Penningmeester: Sofia Dobrovitskaya
  Algemene Leden: Maarten van der Burg

  Als Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen is een bezoek aan de hoofdstad van de Europese Unie uiteraard onontkomelijk. Als centrum van de Europese samenwerking is Brussel razend interessant om te bezoeken. Daarom organiseert de SIB voor haar eerstejaarsleden ieder jaar een reis van drie dagen naar deze belangrijke stad, waarbij bezoeken aan het Europees Parlement, De Europese Commissie en aan verschillende partijen en lobbykantoren op het programma staan. De Brusselreiscommissie is verantwoordelijk voor de organisatie van deze reis, en zorgt voor de treinreis, het verblijf in het hostel en de afspraken met instanties. De reis vindt normaalgesproken in het voorjaar plaats.

 • Winterreiscommissie

  Voorzitter: Karsten Poels
  Secretaris: Santino Louman
  Penningmeester: Owen de Neef
  Algemene Leden: Chemenne Post, Daniël van Huizen

  De Winterreisscommissie organiseert ieder jaar een reis binnen Europa. Deze reis is open voor alle SIB-leden en vindt in het najaar plaats. Zo’n twintig deelnemers bezoeken een week lang diverse instanties, maar uiteraard is er ook tijd voor cultuur en de lokale culinaire hoogtepunten. In het verleden is de reis naar onder andere Moskou, Berlijn, Warschau-Krakau en Lissabon gegaan.

 • Zomerreiscommissie

  Voorzitter: Wouter Ebing
  Secretaris: Valerie van Zwol
  Penningmeester: Max van Opstal
  Algemene Leden: Jibbe Reuver, Rutger ter Laak.

  De zomerreiscommissie organiseert ieder jaar een reis naar een bestemming buiten Europa. In het verleden zijn onder andere Tanzania, Thailand en Indonesië aangedaan. Iedere zomer gaan zo’n gaan twintig SIB-leden twee à drie weken op bezoek bij allerlei instanties, musea en andere belangrijke hoogtepunten. In 2017 is SIB-Leiden afgereisd naar de Verenigde Staten, om een te bezoek brengen aan Washington D.C. en New York, waar onder andere het Witte Huis en de Verenigde Naties zijn bezocht, maar ook allerlei minder bekende maar niet minder belangrijke instanties.

  De reis duurt meestal ongeveer twee weken en vindt plaats rond eind juni tot en met midden juli. De commissie heeft veel vrijheid in het kiezen van een bestemming, maar moet dit altijd met het bestuur overleggen. Deze commissie is perfect wanneer je al een commissie hebt gedaan en nu een commissie wilt doen die iets meer uitdaging biedt. Verder is deze commissie perfect voor reislustige leden.

Creatieve Commissies

 • Jaarboekcommissie

  Voorzitter: Maaike Makkink
  Secretaris: Lex Plantenga
  Penningmeester: Wouter Ebing
  Algemeen lid: Geert Brugman, Alex van der Plas

  Over 50 jaar ben je in een nostalgische bui, waarin je terug denkt aan je studententijd en voornamelijk alle uren die je aan SIB hebt besteed en de vrienden die je hier hebt gemaakt. Dan wil je natuurlijk even lezen over de avonturen die je hebt beleefd. Om dit te doen en op te scheppen bij je kinderen en kleinkinderen (of gewoon vrienden) heb je een jaarboek nodig.

  Het jaarboek is een overzicht worden van alles wat zich het afgelopen jaar rondom onze vereniging heeft afgespeeld. Een jaarboek moet daarom natuurlijk in ieders boekenkast te vinden zijn.

 • Hoofdredactie Atlas

  Hoofdredacteurs: Maaike Makkink, Ben Rosenthal, Jan van der Meer, Chemenne Post, Lex Plantenga, Li Zhao, Kai van Strien, Sienna van der Poel

  De hoofdredactie werkt aan het ledenblad van SIB-Leiden: de Atlas. Elk jaar worden er rond de drie edities geplubliceerd. Het staat de hoofdredacteurs vrij om te schrijven over de onderwerpen die zij willen. De Atlas staat onder controle van de Commissaris Atlas. De redactie is altijd op zoek naar nieuwe schrijvers en ideeën om het blad zo actief en veelzijdig mogelijk te maken. Heb je een vraag of wil je schrijven voor De Atlas, mail dan naar bestuur@sibleiden.nl!

 • Commissie Vormgeving en Promotie

  Voorzitter: Zohra Beijer
  Secretaris: Amélie Ruit
  Penningmeester: Geert Brugman
  Algemeen Lid: Sid Wagenveld, Roos Schippers

  De Commissie Vormgeving en Promotie (CVP) is een bestuurscommissie. Dit houdt in dat ze het bestuur ondersteunt in haar taken. De leden van deze commissie zorgen voor het verschijnen en verspreiden van promotiemateriaal, nieuwe artikelen voor de SIB-shop en ondersteunt de commissaris PR & Acquisitie waar nodig. In het verleden hielpen zij ook bij de vormgeving van het verenigingsblad, de Atlas

Bestuurlijke Commissies

 • Archiefcommissie

  Voorzitter: Maaike Makkink
  Algemene leden: Li Zhao, Nobi Martinez van der Tol

  De Archiefcommissie zorgt dat de vele bestanden die belangrijk zijn voor de vereniging bewaard blijven voor toekomstige generaties. De commissie bestaat meestal uit de secretaris en oud-secretarissen, maar ook andere leden met een interesse voor de geschiedenis van SIB-Leiden kunnen in de commissie.

 • Formatiecommissie

  Voorzitter: Thomas Koning
  Secretaris: Max Kroes
  Algemeen lid: Li Zhao

  De Formatiecommissie wordt soms onterecht vergeten, maar is één van de belangrijkste commissies binnen de vereniging. Vaak bestaand uit ervaren leden gaat de commissie op zoek naar de opvolgers van het huidige bestuur. Daarvoor maken ze gebruik van hun kennis en ervaring binnen de SIB en weten zij precies welke kwaliteiten een lid moet hebben om bestuurder te worden.

 • Kascommissie

  Voorzitter: Max Koonen
  Algemene Leden:
  Chieljon Tornij, Frank van der Salm.

  Voor de Kascommissie is het de taak om de boekhouding van de penningmeester te controleren, en om de voorraad en de kas te tellen. Dit wordt drie of vier keer per jaar gedaan. Daarnaast moet de Kascommissie op de wissel-ALV verslag uitbrengen over het werk van de penningmeester, en moet de kascommissie de jaarrekening goedkeuren. De Kascommissie bestaat uit drie leden, in principe oud-penningmeesters.

 • Raad van Advies (RvA)

  Algemene Leden: Wouter Ebing, Jibbe Reuver, Thomas Koning

  De Raad van Advies (RvA) is het orgaan binnen de vereniging dat gevraagd en ongevraagd advies uitbrengt aan het bestuur, commissies of de ALV. De leden zitten normaliter twee jaar in de RvA en behoren, volgens de Statuten, “ervaren leden” te zijn. Mocht je een vraag hebben over de RvA, over waar die nu eigenlijk mee bezig is of over iets binnen een commissie, dan kan je een RvA’er natuurlijk een keer op een activiteit aanspreken.