Commissies

SIB draait dankzij commissies. Van inhoudelijke tot gezelligheidsactiviteiten, van ledenweekenden tot de Zomerreis en van het lustrum tot de Atlas, het zou allemaal niet mogelijk zijn zonder de commissies die het bestuur ondersteunen. Er zijn vele commissies waar leden hun organisatorische talenten kunnen inzetten voor de vereniging.

Regelmatig is de commissaris Intern op zoek naar mensen die een commissie willen doen. Wil jij meer informatie over een commissie of heb je interesse? Neem contact op met het bestuur tijdens een activiteit, op het hok of stuur een e-mail naar bestuur@sibleiden.nl. Je kan natuurlijk ook meteen een e-mail sturen met je motivatie en welke commissie(s) je graag wilt doen! Voor de meeste commissies is geen ervaring nodig.

Inhoudelijke Commissies

 • Benefietcommissie

  Voorzitter: Ayla Covington
  Secretaris: Simone Kamp
  Penningmeester: Simon Beckers
  Algemeen Lid: Jibbe Reuver

  De Benefietcommissie houdt zich bezig met het organiseren van een activiteit voor een goed doel. Het is aan de commissie om te bepalen hoe ze geld willen ophalen en welk goed doel ze hiervoor kiezen. Meer informatie over het benefiet in het algemeen of over de 2020-editie van het benefiet is te vinden bij het kopje Activiteiten –> Inhoudelijk.

 • Commissie Inhoudelijke Activiteiten

  Voorzitter: Jibbe Reuver
  Secretaris: Laurence van Duuren
  Algemene leden: Frederiek Beaufort, Zeger Haspels, Elias Rutten, Li Zhao

  De Commissie Inhoudelijke Activiteiten (CIA) organiseert grotere inhoudelijke activiteiten voor de vereniging. Hierbij kan je denken aan debatten, fora en het symposium. Dit gebeurt in samenwerking met de Commissaris Extern-I. In concreto betekent dit dat zij het thema vaststellen en de stellingen bedenken, alsmede dat de commissie verantwoordelijk is voor het aanschrijven van interessante sprekers voor de activiteiten. Dit is bij uitstek een commissie waar je je belangstelling en nieuwsgierigheid voor de wereld om je heen in kunt uiten.

 • MUNcommissie

  Voorzitter: Lex Plantenga
  Secretaris: Megan Versteeg
  Penningmeester: Emma van Eeten
  Algemene Leden: Bente Gootzen, Daniël Hooimeijer, Diede Mulder, Lena van Leeuwe, Lotte Rijkschroeff, Owen de Neef, Rik Manuel, Simone Kamp, Sofija Simic, Soukaina Chouaati, Thomas Koning, Zohra Beijer

Gezelligheidscommissies

 • Eerstejaarscommissie

  Voorzitter: Zohra Beijer
  Secretaris: Anne-Therése Hendriks
  Penningmeester: Max van Opstal
  Algemene leden: Sophie Jans, Wouter Ebing

  De Eerstejaarscommissie is er speciaal om nieuwe leden kennis te laten maken met het commissiewerk. De commissie bestaat alleen uit eerstejaars en is verantwoordelijk voor verschillende kleine activiteiten, zoals SIBterklaas en de Kerstborrel. Deze commissie biedt eerstejaars de uitgelezen kans om hun organisatorische vermogen te ontdekken en kennis te laten maken met het uitgebreide commissiewerk dat de SIB te bieden heeft.

 • EL CID-commissie

  Voorzitter: Wouter Ebing
  Secretaris: Lotte Rijkschroeff
  Penningmeester: Max Koonen
  Algemene leden: Max van Opstal, Veerle Tielemans

  De EL CID-commissie zorgt ervoor dat de SIB tijdens de introductieweek nieuwe leden binnenhaalt en dat alle nieuwe studenten weten waar de SIB voor staat. De belangrijkste taak is natuurlijk het maken van een leuk programma voor de EL CID-week, met diverse activiteiten zoals een grote inhoudelijke activiteit (deze wordt door de CIA verzorgt), leuke thema’s en allerlei borrels. Bij het maken van dit programma is er veel vrijheid waardoor het programma over de jaren veranderd. Het promoten van de SIB op informatiemarkten, het welkom heten van EL CID-deelnemers en andere geïnteresseerden op Breehuys 16 en het inschrijven van nieuwe leden zijn andere zaken waar de commissie zich mee bezig houdt.

 • Introductiecommissie

  Voorzitter: Gabi Bonte
  Secretaris: Zohra Beijer
  Penningmeester: Simon Nammensma
  Algemene leden: Anne-Thérèse Hendriks, Daniël Mijderwijk, Wouter Ebing

  De Introductiecommissie heeft de nobele taak om alle vragen te beantwoorden van eerstejaars en ze kennis te laten maken met de SIB, haar leden, haar activiteiten en haar commissies. Dit gebeurt door middel van de Introductieperiode in september en oktober, waarbij de Introductiecommissie verantwoordelijk is voor de organisatie en het verloop van deze periode. Een aantal weken lang worden verschillende activiteiten georganiseerd voor eerstejaars, zoals het eten met de mentorgroep, kennismaking met de verschillende commissies en disputen, een Introductielezing en de inauguratie. Ook organiseert de commissie het jaarlijkse introductieweekend, waar de eerstejaars elkaar nog beter kunnen leren kennen.

 • Ledenweekendcommissie

  Voorzitter: Simon Nammensma
  Secretaris: Cas Hoogerheide
  Penningmeester: Soukaine Chouaati
  Algemene leden: Owen de Neef, Li Zhao

  De Ledenweekendcommissie organiseert in het voorjaar een weekend voor alle SIB-leden. Tijdens dit weekend staan gezelligheid en ledenbinding centraal. De commissie zorgt ten eerste voor een toplocatie, het liefst zo dicht mogelijk bij het strand of bos, en ten tweede voor geniale activiteiten gedurende het weekend. Voorzien van voldoende drank en eten worden allerlei activiteiten georganiseerd en iedere dag wordt afgesloten met een feest tot in de late uurtjes. Het Ledenweekend vindt normaliter in het voorjaar plaats.

 • Spaßcommissie

  Voorzitter: Marije Jol
  Secretaris: Daniël Mijderwijk
  Penningmeester: Megan Versteeg
  Algemene Leden: Lena van Leeuwe, Bente Gootzen

  Naast alle inhoudelijke activiteiten is er binnen de SIB ook tijd voor ontspanning en gezelligheid. De Spaßcie is de commissie die deze taak op zich heeft genomen. Feesten, filmavonden en borrels, alles is mogelijk! Elk jaar zijn er twee vaste activiteiten die de commissie organiseert. Dit zijn de nieuwjaarsborrel en de barbecue aan het eind van het jaar. Hiernaast organiseert de Spaßcie nog vele andere activiteiten. Een commissie dus die locaties regelt, happen bestelt, kroegen inricht en natuurlijk winkelwagentjes met bier over het Rapenburg sleept.


 • Tapcommissie

  Tappers
  Elke woensdagavond staan leden van de tapcommissie te tappen voor onze leden in het Breehuys. Als lid van de tapcommissie draai je één avond in de paar weken, waardoor je ook vaak genoeg zelf mee kan doen met de borrels. Daarnaast is het altijd gezellig met je medetappers achter de bar en heb je ook veel contact met de SIB-leden die ook graag een praatje komen maken bij de bar. Er zijn twee in- en uitstroommomenten per jaar, namelijk bij de wissel-ALV en de halfjaars-ALV. Uitstromen na een half jaar is bij deze commissie is een optie, maar niet verplicht en tappers die zich willen inzetten worden voor deze commissie worden natuurlijk zeer gewaardeerd, zeker wanneer ze een jaar of zelfs langer tapper willen zijn. Ervaring is niet nodig, maar wel een pré en commissiegnoten helpen je dan met alle liefde om ook een toptapper te worden!

  Hoofdtappers
  Voorzitter: Max Koonen
  Secretaris: Gijs Thissen
  Algemeen lid: Kevin Huijgen, Jeroen Janssen, Luca Brode, Elena Laijan, Denise Rietmeijer, Laurence van Duuren, Bente Gootzen, Zeger Haspels, Lotte Rijkschroeff, Owen de Neef, Simon Nammensma, Lieve Graas, Nienke Staal, Daniëlle Bijl, Marije Jol, Maurits Flikweert, Thomas Koning, Ilze Boogaard, Chieljon Tornij, Daniël van Huizen, Daniël Hooimeijer, Gabi Bonte

  De hoofdtappers zijn de leidinggevende leden van de tapcommissie en houden de commissie draaiende achter de schermen. Elke woensdagavond staat minimaal één van hen ook gezellig mee te tappen en geeft daarnaast ook leiding achter de bar. Om hoofdtapper te worden, moet er een Sociale Hygiëne-toets behaald worden en je bent dan hoofdtapper voor een jaar.

Reiscommissies

 • Brusselreiscommissie

  Voorzitter: Denise Rietmeijer
  Secretaris: Soukaina Chouaati
  Penningmeester: Julian ter Hedde
  Algemene Leden: Daniël van Huizen, Simon Coopmans

  Als Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen is een bezoek aan de hoofdstad van de Europese Unie uiteraard onontkomelijk. Als centrum van de Europese samenwerking is Brussel razend interessant om te bezoeken. Daarom organiseert de SIB voor haar eerstejaarsleden ieder jaar een reis van drie dagen naar deze belangrijke stad, waarbij bezoeken aan het Europees Parlement, De Europese Commissie en aan verschillende partijen en lobbykantoren op het programma staan. De Brusselreiscommissie is verantwoordelijk voor de organisatie van deze reis, en zorgt voor de treinreis, het verblijf in het hostel en de afspraken met instanties. De reis vindt normaalgesproken in het voorjaar plaats.

 • Winterreiscommissie

  Voorzitter: Maarten van den Burg
  Secretaris: Denise Rietmeijer
  Penningmeester: Sofia Gaits
  Algemene Leden: Jesse Hendrickx, Jente Vredenbregt

  De Winterreisscommissie organiseert ieder jaar een reis binnen Europa. Deze reis is open voor alle SIB-leden en vindt in het najaar plaats. Zo’n twintig deelnemers bezoeken een week lang diverse instanties, maar uiteraard is er ook tijd voor cultuur en de lokale culinaire hoogtepunten. In het verleden is de reis naar onder andere Moskou, Berlijn, Warschau-Krakau en Lissabon gegaan.

 • Zomerreiscommissie

  Voorzitter: Didy van Maaren
  Secretaris: Anna Slikker
  Penningmeester: Max Koonen
  Algemene Leden: Valerie van Zwol, Lotte Rijkschroeff

  De zomerreiscommissie organiseert ieder jaar een reis naar een bestemming buiten Europa. In het verleden zijn onder andere Tanzania, Thailand en Indonesië aangedaan. Iedere zomer gaan zo’n gaan twintig SIB-leden twee à drie weken op bezoek bij allerlei instanties, musea en andere belangrijke hoogtepunten. In 2017 is SIB-Leiden afgereisd naar de Verenigde Staten, om een te bezoek brengen aan Washington D.C. en New York, waar onder andere het Witte Huis en de Verenigde Naties zijn bezocht, maar ook allerlei minder bekende maar niet minder belangrijke instanties.

  De reis duurt meestal ongeveer twee weken en vindt plaats rond eind juni tot en met midden juli. De commissie heeft veel vrijheid in het kiezen van een bestemming, maar moet dit altijd met het bestuur overleggen. Deze commissie is perfect wanneer je al een commissie hebt gedaan en nu een commissie wilt doen die iets meer uitdaging biedt. Verder is deze commissie perfect voor reislustige leden.

Creatieve Commissies

 • Jaarboekcommissie

  Voorzitter: Daniël Hooimeijer
  Secretaris: Anne-Thérèse Hendriks
  Penningmeester: Gijs Thissen
  Algemeen lid: Nienke Staal

  Over 50 jaar ben je in een nostalgische bui, waarin je terug denkt aan je studententijd en voornamelijk alle uren die je aan SIB hebt besteed en de vrienden die je hier hebt gemaakt. Dan wil je natuurlijk even lezen over de avonturen die je hebt beleefd. Om dit te doen en op te scheppen bij je kinderen en kleinkinderen (of gewoon vrienden) heb je een jaarboek nodig.

  Het jaarboek is een overzicht worden van alles wat zich het afgelopen jaar rondom onze vereniging heeft afgespeeld. Een jaarboek moet daarom natuurlijk in ieders boekenkast te vinden zijn.

 • Hoofdredactie Atlas

  Hoofdredacteurs: Veerle Tielemans, Lena van Leeuwe, Suzan ten Hoeve, Ben Rosenthal, Jan van der Meer, Rosa Toffolo

  De hoofdredactie werkt aan het online blad van SIB-Leiden: de Atlas. Er worden regelmatig artikelen online gezet die geschreven zijn door SIB-leden met onderwerpen die vooral kijken naar ontwikkelingen rondom de internationale betrekkingen, maar het staat de leden vrij om ook over andere onderwerpen te schrijven. De redactie is altijd op zoek naar nieuwe schrijvers en ideeën om het blad zo actief en veelzijdig mogelijk te maken. Heb je een vraag of wil je schrijven voor De Atlas, mail dan naar sibatlas@gmail.com!

 • Commissie Vormgeving en Promotie

  Voorzitter: Veerle Tielemans
  Secretaris: Lieve Graas
  Penningmeester: Victor Gudde
  Algemeen Lid:  Tariq Abdoelrazak

  De Commissie Vormgeving en Promotie (CVP) is een bestuurscommissie. Dit houdt in dat ze het bestuur ondersteunt in haar taken. De leden van deze commissie zorgen voor het verschijnen en verspreiden van promotiemateriaal, nieuwe artikelen voor de SIB-shop en ondersteunt de commissaris PR & Acquisitie waar nodig. In het verleden hielpen zij ook bij de vormgeving van het verenigingsblad, de Atlas

Bestuurlijke Commissies

 • Archiefcommissie

  Voorzitter: Li Zhao
  Algemene leden: Evianne van Waesberghe, Daan Commandeur, Nobi Martinez van der Tol, Ilze Boogaard

  De Archiefcommissie zorgt dat de vele bestanden die belangrijk zijn voor de vereniging bewaard blijven voor toekomstige generaties. De commissie bestaat meestal uit de secretaris en oud-secretarissen, maar ook andere leden met een interesse voor de geschiedenis van SIB-Leiden kunnen in de commissie.

 • Formatiecommissie

  Voorzitter: Guido Welling
  Secretaris: Gabi Bonte
  Algemeen lid: Chieljon Tornij

  De Formatiecommissie wordt soms onterecht vergeten, maar is één van de belangrijkste commissies binnen de vereniging. Vaak bestaand uit ervaren leden gaat de commissie op zoek naar de opvolgers van het huidige bestuur. Daarvoor maken ze gebruik van hun kennis en ervaring binnen de SIB en weten zij precies welke kwaliteiten een lid moet hebben om bestuurder te worden.

 • Kascommissie

  Voorzitter: Max Koonen
  Algemene Leden:
  Chieljon Tornij, Frank van der Salm, Kevin Huijgen

  Voor de Kascommissie is het de taak om de boekhouding van de penningmeester te controleren, en om de voorraad en de kas te tellen. Dit wordt drie of vier keer per jaar gedaan. Daarnaast moet de Kascommissie op de wissel-ALV verslag uitbrengen over het werk van de penningmeester, en moet de kascommissie de jaarrekening goedkeuren. De Kascommissie bestaat uit drie leden, in principe oud-penningmeesters.

 • Raad van Advies (RvA)

  Algemene Leden: Aisha Visser, Didy van Maaren, Guido Welling

  De Raad van Advies (RvA) is het orgaan binnen de vereniging dat gevraagd en ongevraagd advies uitbrengt aan het bestuur, commissies of de ALV. De leden zitten normaliter twee jaar in de RvA en behoren, volgens de Statuten, “ervaren leden” te zijn. Mocht je een vraag hebben over de RvA, over waar die nu eigenlijk mee bezig is of over iets binnen een commissie, dan kan je een RvA’er natuurlijk een keer op een activiteit aanspreken.