Lezingen

Een van de belangrijkste onderdelen van SIB-Leiden – en het meest onderscheidende van andere verenigingen – zijn haar lezingen. Elke maand – soms zelfs vaker – organiseert de Commissaris Inhoudelijke Activiteiten, vaak in samenwerking met de Commissie Inhoudelijke Activiteiten (CIA), een lezing met een hoogwaardigheidsbekleder, professor of andere interessante personen die verdieping bieden met betrekking tot hun vakgebied.

Een lezing bij SIB-Leiden legt vaak de focus op belangrijke personen binnen de (inter)nationale politiek en diplomatie, maar is vooral bezig met maatschappelijke thema’s.

Focus

SIB-Leiden legt uiteraard de focus bij deze lezing op de actualiteit in de internationale betrekkingen, maar de organisatie schuwt niet om ook bredere onderwerpen uit de maatschappij voor te leggen aan haar leden. Hieronder een greep uit de lezingen van de afgelopen jaren.

Renske Leijten

Tweede kamerlid SP

Al vanaf 2006 zat Renske Leijten in de Tweede Kamer voor SP. In die tijd heeft ze zich hard gemaakt voor verschillende zaken, waarvan het bekenste natuurlijk de toeslagenaffaire was. Samen met andere Kamerleden heeft ze dit onderwerp aan het licht gebracht, wat uiteindelijk tot de val van het kabinet leidde.

Tijdens deze lezing heeft Renske Leijten de leden vertelt over hoe de toeslagenaffaire aan het licht is gekomen, maar ook over hoe de dans tussen politici en journalisten werkt. Hierna hebben onze leden nog meerdere vragen kunnen stellen.

Renske Leijten bij SIB-Leiden, 2023

Reinier van Zutphen bij SIB-Leiden, 2022.

Reinier van Zutphen

Nationele Ombudsman

In 1982 ontstond het intituut Nationale Ombudsman, maar pas in 1999 werd het in de Nederlandse Grondwet opgenomen. Hierin staat dat de Nationale Ombudsman onderzoek doet naar het functioneren van bestuursorganen van het Rijk. Dit kan op verzoek of op eigen initiatief. Sinds 1 april 2015 is Reinier van Zutphen is de Nationale Ombudsman. Op dit moment zit hij in zijn tweede termijn van 6 jaar en het is zijn werk om burgers te helpen wanneer zij vastlopen bij de overheid.

SIB-Leiden had in september 2022 de uitzonderlijke eer een bijzonder gesprek te voeren met deze bijzondere man. De vragen uit de zaal gingen uiteraard veel over zijn werkzaamheden, maar ook persoonlijker, bijvoorbeeld met betrekking tot het starten van zo’n dergelijke carrière en het omgaan met de stress.

Henk Cor van der Kwast
André Gerrits
Jasper van Dijk

Permanente Vertegenwoordiger OPCW - Professor International Studies - Tweede Kamerlid namens SP

Tijdens de 75e Dies van SIB-Leiden werd er een paneldisccusie georganiseerd over de toekomst van de VN. Op deze avond hebben Henk Cor van der Kwast, André Gerrits en Jasper van Dijk hun visie gedeeld op stellingen opgesteld door de Lustrumcongrescommissie. Geleid door een moderator was er ook genoeg ruimte voor vragen van het publiek, wat zorgde voor een mooie, interactieve avond.

Paneldiscussie tijdens het 15e Lustrum bij SIB-Leiden, 2022.

Sigrid Kaag bij SIB-Leiden en UPEACE, 2019.

Sigrid Kaag

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Op de Internatonale Vrouwendag 2019 hadden wij als SIB-Leiden de eer om een van de vrouwelijke Nederlandse ministers, de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag te ontvangen, in samenwerking met UPEACE. Tijdens deze lezing vertelde de minister over de hedendaagse conflictproblematiek in het Midden-Oosten. Als voormalig coördinator van missies in het Midden-Oosten namens de Verenigde naties, was het uiteraard een unieke kans om meer te leren over dit complexe onderwerp.

Meer informatie over UPEACE is te vinden op https://www.upeace.org/.

Pieter Omtzigt

Tweede Kamerlid CDA & Brexitrapporteur

Op woensdag 30 oktober, de oorspronkelijke vooravond van de Brexit, kwamen Brexit-expert Djoeke Amidi en Brexit-rapporteur Pieter Omtzigt naar SIB-Leiden om de huidige situatie rondom het Verenigd Koninkrijk te evalueren. Amidi is lid van de Coördinatie Eenheid Contingency Planning & Prepardness, een speciaal overheidsteam die de gevolgen van de (no-deal) Brexit in kaart brengt. Pieter Omtzigt is als kamerlid één van de drie Brexit-rapporteurs, die het parlement op de hoogte houden van de actuele ontwikkelingen en nodige maatregelen. Het was een interessante avond waarbij we uiteindelijk goed te weten zijn gekomen hoe het kan aflopen met de Brexit!

Pieter Omtzigt bij SIB-Leiden, 2019.