Lezingen

Een van de belangrijkste onderdelen van SIB-Leiden – en het meest onderscheidende van andere verenigingen – zijn haar lezingen. Elke twee weken – soms zelfs vaker – organiseert de Commissaris Extern, vaak in samenwerking met de Commissie Inhoudelijke Activiteiten (CIA), een lezing met een hoogwaardigheidsbekleder, professor of andere interessante personen die verdieping bieden met betrekking tot hun vakgebied.

Focus

SIB-Leiden legt uiteraard de focus bij deze lezing op de actualiteit in de internationale betrekkingen, maar de organisatie schuwt niet om ook bredere onderwerpen uit de maatschappij voor te leggen aan haar leden. Hieronder een greep uit de lezingen van de afgelopen jaren.

Een lezing bij SIB-Leiden legt vaak de focus op belangrijke personen binnen de (inter)nationale politiek en diplomatie, maar is vooral bezig met maatschappelijke thema’s.

Dick Schoof bij SIB-Leiden, 2019.

Dick Schoof

Ex-directeur AIVD en NCTV

Tussen november 2018 en maart 2020 was Dick Schoof directeur-generaal van de AIVD. Hiervoor heeft hij echter al een lange carrière opgebouwd binnen de wereld van nationale veiligheid. Tussen 2013 en 2018 was hij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Onder zijn leiding verwierf de NCTV een belangrijke positie; na de crash met MH17 in 2014 ontpopte Dick Schoof zich tot dé nationale veiligheidsadviseur van het kabinet. Volgens bronnen in Den Haag leunt premier Rutte voor veiligheidsadvies zwaar op Dick Schoof.

SIB-Leiden had in maart 2019 de uitzonderlijke eer een bijzonder gesprek te voeren met deze bijzondere man. De vragen uit de zaal gingen uiteraard veel over zijn werkzaamheden binnen deze geheimzinnige wereld, maar ook persoonlijker, bijvoorbeeld met betrekking tot het starten van zo’n dergelijke carrière en het omgaan met de stress.

Eduard Nazarski

Oud-directeur Amnesty International

De oud-directeur van Amnesty International Nederland, Eduard Nazarski, kwam in november 2018 vertellen over de schrijnende situatie van mensenrechtenverdedigers in nabijgelegen, en minder nabijgelegen staten. Als hoofd van de bekendste, Nederlandse organisatie voor mensenrechten wist hij alles hierover te vertellen.

Zorgwekkende ontwikkelingen met betrekking tot de mensenrechten in Oost-Azië, maar ook dichterbij huis in Oost-Europa, houden de gemoederen sinds jaar en dag bezig. Het wordt dan ook steeds moeilijker om voor organisaties zoals Amnesty International in deze landen te kunnen opereren. Meneer Nazarski bracht een interessante en ook confronterende lezing als het gaat om deze problemen; met de vanzelfsprekendheid van vrijheid in Nederland is het immers altijd goed stil te staan bij landen waar hier minder of geen sprake van is.

Eduard Nazarski bij SIB-Leiden, 2018.

Sigrid Kaag bij SIB-Leiden en UPEACE, 2019.

Sigrid Kaag

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Op de Internatonale Vrouwendag 2019 hadden wij als SIB-Leiden de eer om een van de vrouwelijke Nederlandse ministers, de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag te ontvangen, in samenwerking met UPEACE. Tijdens deze lezing vertelde de minister over de hedendaagse conflictproblematiek in het Midden-Oosten. Als voormalig coördinator van missies in het Midden-Oosten namens de Verenigde naties, was het uiteraard een unieke kans om meer te leren over dit complexe onderwerp.

Meer informatie over UPEACE is te vinden op https://www.upeace.org/.

Pieter Omtzigt

Tweede Kamerlid CDA & Brexitrapporteur

Op woensdag 30 oktober, de oorspronkelijke vooravond van de Brexit, kwamen Brexit-expert Djoeke Amidi en Brexit-rapporteur Pieter Omtzigt naar SIB-Leiden om de huidige situatie rondom het Verenigd Koninkrijk te evalueren. Amidi is lid van de Coördinatie Eenheid Contingency Planning & Prepardness, een speciaal overheidsteam die de gevolgen van de (no-deal) Brexit in kaart brengt. Pieter Omtzigt is als kamerlid één van de drie Brexit-rapporteurs, die het parlement op de hoogte houden van de actuele ontwikkelingen en nodige maatregelen. Het was een interessante avond waarbij we uiteindelijk goed te weten zijn gekomen hoe het kan aflopen met de Brexit!

Pieter Omtzigt bij SIB-Leiden, 2019.