Winterreis

De Winterreis is één van de drie reizen die SIB-Leiden jaarlijks organiseert. Deze reis, die medio november plaatsvindt, brengt leden vaak naar bestemmingen in (de omgeving van) Europa. Op deze pagina leggen we uit wat je precies doet op een Winterreis.

Instanties

Op de eerste plaats regelt de Winterreiscommissie verschillende instanties om te bezoeken. Deze instanties zijn vaak gerelateerd aan Nederland, de Europese Unie of de Verenigde Naties, maar kunnen ook lokaal zijn georganiseerd, zoals lokale politieke partijen en ministeries. Niet vaak stellen zij de deuren open voor studenten, dus naast een vette bestemming opent SIB-Leiden de deuren naar een hoge diplomatieke en internationale wereld. Daarnaast worden geregeld ook bedrijven bezocht – Nederlandse ondernemingen in het buitenland, of ondernemingen met veel Nederlandse klanten.

Tijdens de Winterreis van 2023 naar Noord-Macedonië werd onder andere de Ambassade van de Verenigde Staten bezocht.

Skopje, Noord-Macedonië (2023).

Dag- en nachtleven

Buiten het reisprogramma om, ben je vrij om samen met je mede-reizigers de omgeving te verkennen! In het verleden zijn de zonnige stranden van Tel Aviv (2018) bezocht, maar ook de mooie winterlandschappen in Warschau (2015) en de lokale kroegen in Skopje (2023). Ontdek daarnaast de lokale keuken en – uiteraard – de lokale clubs en cafés. Net zoals bij de rest van SIB-Leiden, is er op de Winterreis een ultieme balans tussen inhoud en gezelligheid.

Veelgestelde Vragen over de Winterreis

We kunnen ons voorstellen dat je je alsnog het één en ander afvraagt over de Winterreis. Hieronder vind je een paar van de meest gestelde vragen!

Valt de Winterreis tijdens mijn colleges/tentamens?

De Winterreis valt in het collegejaar, maar de Winterreiscommissie houdt altijd sterk rekening met de eerste tentamenperiode. Vaak vindt de reis plaats voor veel studies in de eerste week van het tweede blok, waar vaak weinig tot geen verplichte colleges plaatsvinden. Ook duurt de reis maar vaak één week, dus dan mis je maximaal één werkgroep – wat bij de meeste studies is toegestaan.

Hoeveel kost de Winterreis?

De kosten van elke reis zijn afhankelijk van veel dingen – de locatie, de hostels, instanties, acquisitie, enzovoorts. Gemiddeld genomen liggen de kosten tussen de 200 en 250 euro voor een week, inclusief vlucht en verblijf. Dit is uiteraard vele malen goedkoper dan dezelfde bestemming in je eentje bezoeken – en veel gezelliger!

Mag ik mee als Eerstejaars?

Vaak beginnen de inschrijvingen voor de Winterreis in mei van het vorige collegejaar, dus eerstejaars kunnen zich niet meteen opgeven. Zodra je lid bent echter kun je je meteen inschrijven voor de reizen en vaak zijn er rond september enkele plekken over. Dan kun je als eerstejaarslid ook gewoon mee, je bent van harte welkom!

Moet ik mee naar de instanties?

In de regel: ja. Instanties zijn een essentieel onderdeel van de reis en vaak ook zeer interessant voor SIB-leden. Op de reis zelf kan echter worden gekeken of een lid in staat is om een instantie te bezoeken, waarbij bijvoorbeeld om medische redenen van de regel kan worden afgeweken. Te laat aanwezig of slecht gekleed bij een instantie aanwezig zijn is natuurlijk niet chique, dus hier let de commissie ook op tijdens de reis.

Hoeveel vrije tijd heb ik?

Veel! De instanties zijn vaak onderdeel van een dagprogramma, waarbij je op een normale tijd kunt opstaan en later de stad in kunt. Je bent echter buiten het programma om vrij om te gaan en staan waar je wilt. In de avond wordt niets inhoudelijks gepland, maar de Winterreiscommissie kan natuurlijk ervoor kiezen een heuse kroegentocht of clubtour te organiseren!

Ik ben geen lid. Mag ik mee op de Winterreis?

De SIB-reizen zijn in de regel alleen voor leden open. Je kunt je wel inschrijven als SIB-lid om hierna meteen aan te sluiten op de reis.

Bestemmingen Winterreis 

De blauwe markers staan voor de Winterreis, de oranje voor de Zomerreis.