Zomerreis

De Zomerreis is één van de drie reizen die SIB-Leiden jaarlijks organiseert. Deze reis, vlak na het collegejaar en in het begin van het SIB-reces, brengt leden naar plekken over de hele wereld. Op deze pagina leggen we uit wat je precies doet op een Zomerreis.

Instanties

Op de eerste plaats regelt de Zomerreiscommissie verschillende instanties om te bezoeken. Deze instanties zijn vaak gerelateerd aan Nederland, de Europese Unie of de Verenigde Naties, maar kunnen ook lokaal zijn georganiseerd, zoals lokale politieke partijen en ministeries. Niet vaak stellen zij de deuren open voor studenten, dus naast een vette bestemming opent SIB-Leiden de deuren naar een hoge diplomatieke en internationale wereld. Daarnaast worden geregeld ook bedrijven bezocht – Nederlandse ondernemingen in het buitenland, of ondernemingen met veel Nederlandse klanten.

In Servïe (2022) bracht SIB-Leiden een bezoek aan de Raad van Europa.

Er is genoeg tijd om te genieten van de prachtige omgevingen!

Dag- en nachtleven

Buiten het reisprogramma om, ben je vrij om samen met je mede-reizigers de omgeving te verkennen! In het verleden heeft men de toerist uitgehangen in New York (2017), gerelaxed op het Maleisische resort-eiland Langkawi (2018) en geflaneerd aan het Sloveense Lake Bled (2022). Ontdek de lokale keuken en – uiteraard – de lokale clubs en cafés. Net zoals bij de rest van SIB-Leiden, is er op de Zomerreis een ultieme balans tussen inhoud en gezelligheid.

Veelgestelde Vragen over de Zomerreis

We kunnen ons voorstellen dat je je alsnog het één en ander afvraagt over de Zomerreis. Hieronder vind je een paar van de meest gestelde vragen!

Valt de Zomerreis tijdens mijn colleges/tentamens?

De Zomerreis valt net buiten het collegejaar! Meestal vertrekt de groep rond begin Juli, dus je hoeft je niet druk te maken over tentamens en colleges.

Hoeveel kost de Zomerreis?

De Zomerreis is iets variabeler qua kosten dan de Winterreis. Een bestemming dichtbij Europa kost meestal tussen de 250 en 400 euro, een bestemming verder tussen de 600 en 850. Hoger dan dat is het niet vaak geweest. Hierbij zitten vlucht en verblijf inbegrepen. Vaak ben je een stuk goedkoper uit dan met een normale reis!

Mag ik mee als Eerstejaars?

Jazeker!

Moet ik mee naar de instanties?

In de regel: ja. Instanties zijn een essentieel onderdeel van de reis en vaak ook zeer interessant voor SIB-leden. Op de reis zelf kan echter worden gekeken of een lid in staat is om een instantie te bezoeken, waarbij bijvoorbeeld om medische redenen van de regel kan worden afgeweken. Te laat aanwezig of slecht gekleed bij een instantie aanwezig zijn is natuurlijk niet chique, dus hier let de commissie ook op tijdens de reis.

Hoeveel vrije tijd heb ik?

Veel! De instanties zijn vaak een dagprogramma, alsof je enkele colleges volgt – maar dan leuker. Je bent echter buiten het programma om vrij om te gaan en staan waar je wilt. In de avond wordt niets inhoudelijks gepland, maar de Zomerreiscommissie kan natuurlijk ervoor kiezen een heuse kroegentocht of clubtour te organiseren!

Ik ben geen lid. Mag ik mee op de Zomerreis?

De SIB-reizen zijn in de regel alleen voor leden open. Je kunt je wel inschrijven als SIB-lid om hierna meteen aan te sluiten op de reis.

Bestemmingen Zomerreis

De oranje markers staan voor de Zomerreis, de blauwe voor de Winterreis.