Veelgestelde Vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over onze vereniging en haar activiteiten. Staat je vraag hier niet tussen? Stuur gerust een mailtje naar bestuur@sibleiden.nl of bel 071 527 7559!

Wat is de SIB?

De SIB is de Leidse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen. Wij zijn een van de oudste studentenverening in Leiden. Wij organiseren zowel inhoudelijke gericht op internationale betrekkingen als gezelligheidsactiviteiten en reizen. Iedere woensdag is er de wekelijkse borrel op Breestraat 16. Daarnaast organiseren onze commissies allerlei activiteiten en reizen of kan je bij een van de disputen gaan.

Wie mag er lid worden?

Alle studenten mogen lid worden, wat je studeert maakt niet uit. Ook als je niet in Leiden studeert, ben je van harte welkom.

Ik studeer geen Internationale Betrekkingen, mag ik lid worden?

Ja, zolang je student bent aan een universiteit of hogeschool mag dit. Wij zijn een studentenvereniging en geen studievereniging, en staan dus open voor studenten van alle studies.

Mag ik lid worden als ik nog geen 18 jaar oud ben?

Ja, zolang je student bent aan een universiteit of hogeschool mag dit.

Kan ik het hele jaar door lid worden?

Ja, je bent het hele jaar welkom om lid te worden. Wel hebben wij in september een speciale Introductieperiode voor nieuwe leden, omdat we na de EL CID-week veel nieuwe leden erbij krijgen. Echter kan je het hele jaar door lid worden, het bestuur zal je dan helpen met de SIB beter te leren kennen.

Hoeveel kost het SIB-lidmaatschap?

Het SIB-lidmaatschap kost jaarlijks €70,-. Eind november wordt dit automatisch afgeschreven door de penningmeester. Na vijf jaar betaal je halfgeld: €35 per jaar. Als je je tijdens de EL CID inschrijft kan je er voor kiezen in je eerste jaar per half jaar te betalen.

Hebben jullie een ontgroening?

Nee, wij hebben geen ontgroening of kennismakingstijd. Wel hebben wij een Introductieweekend, maar dit is een gezellig weekend waar je de andere eerstejaars kan leren kennen. Dit weekend is niet verplicht en is geen ontgroening.

Ik ben geen lid, mag ik (een keer) langskomen?

Bij lezingen ben je sowieso van harte welkom. Ook kun je vaak mee als introducé naar aparte SIB-borrels. Disputen bepalen zelf of lidmaatschap vereist is voor aanwezigheid, maar niet-leden kunnen niet officieel dispuutslid worden. Mocht je niet zeker zijn of een activiteit open is, mail dan naar bestuur@sibleiden.nl.

Wat moet ik doen om bij een commissie te gaan?

Wanneer je interesse hebt in één of meerdere specifieke commissie(s) kun je dit aan de commissaris Intern laten weten door een e-mail te sturen naar bestuur@sibleiden.nl. Natuurlijk kun je de commissaris Intern ook aanspreken op de wekelijkse borrel. Ditzelfde geldt ook als jij nog niet precies weet welke commissie jij het leukst vindt! Ook wordt er aan het begin van het jaar een commissieborrel georganiseerd waarbij alle commissie zich even voorstellen.

Wat zijn commissies, en welke zijn er?

Bij onze vereniging wordt een commissie gevormd door een groep van vier tot zes mensen. Deze mensen gaan zich gezamenlijk op een bepaalde taak richten. Zo zijn er commissies die gericht zijn op het organiseren van reizen, maar ook commissies die lezingen of feesten organiseren. Meer informatie over de exacte invulling per commissie kun je hier terugvinden.

Wat is het verschil tussen SIB en DUNSA?

Er is hiertussen geen verschil, SIB is onze Nederlandse naam en staat voor Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen, terwijl DUNSA onze Engelse naam is en staat voor Dutch United Nations Student Association.

Is de SIB een studie- of studentenvereniging?

SIB is een studentenvereniging, wat betekent dat mensen van alle studies welkom zijn!

Hebben jullie verplichtingen?

Nee, behalve het betalen van je contributie hebben wij geen verplichtingen. Als je besluit bij een commissie te gaan, wordt uiteraard wel van je verwacht dat je aanwezig bent bij vergaderingen en de door de commissie georganiseerde activiteiten. Echter, hoe meer leden je kent, hoe leuker het wordt en de beste manier om leden te leren kennen is natuurlijk door vaak aanwezig te zijn!

Moet ik bij een commissie of dispuut?

Nee, je mag zelf bepalen of je bij een commissie of dispuut wilt gaan. Echter is het een leuke manier om meer SIB-leden te ontmoeten.

Organiseren jullie ook reizen?

Jazeker, we hebben de Brusselreis, de Winterreis en de Zomerreis. Tijdens de Brusselreis verken je in een paar dagen de politieke hoofdstad van Europa en leer je de instanties kennen. De Winterreis gaat ongeveer een week naar een bestemming binnen (de omgeving van) Europa om het land op politiek, cultureel en sociaal niveau beter te leren kennen. De Zomerreis duurt ongeveer twee weken en gaat naar bestemmingen buiten Europa, zoals Washington D.C. of Indonesië. Kijk bij Reizen voor meer informatie.

Wanneer zijn de activiteiten?

Iedere woensdag hebben we de verenigingsavond. Meestal wordt er dan vanaf 20:00 uur geborreld op onze vaste locatie; Breehuys 16. Daarnaast organiseren we ook regelmatig op andere dagen activiteiten. Ook hebben de disputen hun eigen borrel op maandag-, dinsdag- of donderdagavond.

Wat is de Japanse Tafeltjes Avond (JTA)?

De JTA is een activiteit die ieder jaar door de SIB wordt georganiseerd, waarbij studenten de kans krijgen om te speeddaten met ambassadeurs. Aanmelding voor de JTA is verplicht. Hou onze website of Instagrampagina in de gaten voor meer informatie de JTA plaatsvindt.

Wat is jullie borrellocatie?

We zitten elke woensdag op het Breehuys 16 op de Breestraat!

Hebben jullie een politieke affiliatie?

De SIB is politiek neutraal en hangt geen levensbeschouwelijke visie aan. Wel onderschrijven we het handvest van de Verenigde Naties.

Wat kan ik allemaal doen bij de SIB?

Onze vereniging wordt gekenmerkt door een combinatie van inhoud en gezelligheid. Zo organiseren wij elke week een borrel en elke maand een inhoudelijke activiteit. Bij een inhoudelijke activiteit kan het gaan om een lezing, maar ook om een forum, ambassadebezoek, diplomatenavond, of debat. Verder hebben wij veel borrels en andere gezelligheidsactiviteiten. Ook kan je plaatsnemen in een commissie of in een dispuut. Tenslotte hebben we ook meerdere reizen per jaar, goedkoop en zeer informatief. Hou vooral de agenda op onze website en onze Instagrampagina in de gaten; dan ben je altijd op de hoogte van onze aankomende activiteiten!

Ik wil graag meer te weten komen over de verschillen tussen de disputen, waar kan ik die vinden?

Om er achter te komen wat de verschillen zijn tussen de disputen Artemis, Bacchus, Civera, Heugh!, Imperium, Onder Voorbehoud en Via Viator, kun je onder andere onder het kopje verenigingen, daaronder een kopje met disputen meer lezen over de verschillende disputen. De beste manier om de verschillen echt goed te zien is natuurlijk door te praten met verschillende leden van de disputen. Dit kan tijdens de wekelijkse borrel, maar dit kan ook door in oktober langs te gaan bij de open borrels van de disputen!