De quarantaine levert veel bijzondere momenten op, je krijgt de mogelijkheid om eens je huisgenoten te spreken, die je door de vele avondjes bij de vereniging(en) tot corona toe nauwelijks sprak. Deze tijden van verveling kunnen ook voelen als “een onaangename windstilte van de ziel waarin je met jezelf geconfronteerd wordt”, om even een luchtige filosoof als Nietzsche te citeren.

Wat niet leidt tot verveling zijn de baantjes van minister van Volksgezondheid, met als huidige titel; ‘coronaminister’ en minister van Financiën Flopke Hoekstra. De CDA-prins die met de Europese lans van het paard werd gestoten. Een lesje empathie zou hem geen kwaad doen. Na een avondje slapen en een paar boze berichtjes van Zuid-Europa, kwam de minister toch over de brug met een voorstel tot een gift. Was het de, inmiddels met empathie overlopen, minister of waren de voorstellen om Nederlandse producten maar te boycotten dé reden voor z’n switch?

Verder politiek gestuntel komt niet in beeld. Het politieke debat is logischerwijs lamgeslagen door de coronacrisis. Van kritische geluiden was afgelopen weken nauwelijks sprake. Politici die zich zowaar houden aan de gegeven spreektijd. De interrupties worden beperkt en politici zien ook mogelijkheden tot samenwerking. De knuppel in het hondenhok komt van onze nep-intellectueel. Een complete lock-down lijkt voor deze leek op het gebied van virologie de beste manier voor Nederland. De partij die het bedrijfsleven een warm hart toedraagt, zo zegt hijzelf, ziet liever dat de bedrijvigheid wordt opgeschort tot na de crisis.

Tegenover het doemscenario van de Leidsche roeptoeter zetten we het beeld van onze kakker met bretels, die het liefst onze rokende en obesitas oudjes op waarde wil schatten om zo vervolgens een analyse te maken met als doel om er economisch zo gunstig mogelijk uit te komen. Want het thuisblijven is toch een dingetje wat de schuldenberg doet groeien. Een avondje empathie zou ook hem geen kwaad doen. Misschien kunnen Flopke en Bretels dan carpoolen, blijft immers de economisch meest gunstige manier.

De schreeuwers aan weerskanten van het spectrum mogen blijven roepen. Het crisisteam behoudt desondanks veel steun en wordt breed geprezen om de expertise. De communicatie van de overheid is eigenlijk altijd een puntje. Het blijft fascinerend hoe ze het voor elkaar krijgen dat burgers het niet begrijpen. Blijf zoveel mogelijk thuis in quarantaine, drink voldoende en houd 1,5 meter afstand als je een date hebt. Het blijven gekke tijden!